Skippa Eiffeltornet -satsa pa Lyx

Varför köa till Eiffeltornet eller Louvren, varför åka trist turistbåt på Seine eller försöka hitta Triumfbågen när man kan få så mycket mera unik Parisupplevelse på annat sätt!

Ingen annanstans i världen finns sådan anhopning av 7 stjärniga hotell med pris över 1000Euro som i centrala Paris. Okey, för dyrt att bo i. Satsa i stället på dessa lyxhotells barer, caféer och restauranger. De är tillgängliga även för dem som inte bor på hotellen. Pris för en pasta Carbonara är ungefär 55 Euro och för 1 kopp kaffe ca 15 Euro, prisvärt, ja, om man ser på saken som en upplevelse. Här får man mycket upplevelse för pengarna!

Lyxupplevelsen

Och vad är upplevelsen? Känslan av att besöka marmorklädda badrum med guldpläterade svanformade vattenkranar, stora speglar med vackra ramar och snäckskalsformade handfat. Glöm pappershanddukar, här är det små prydligt rullade doftande handdukar man torkar sig med och slänger därefter i en fin korg. Tak är inte bara släta tak som vi är vana vid, tak är konstverk av målningar, kristallkronor och spännande ljusarrangemang. Golven är hala, alltid marmor och ofta med cirkelformade partier o avvikande färger. Röd matta, ja.  Självklart är det tunga vändsydda gardiner och oftast med tofsar och kuddar a la Maria  Montessori stil. Förvånansvärt sällan konstverk som pryder väggar.  Det är materialvalen som talar sitt tydliga språk exklusivitet. Den känns.

Stora entréer där uniformsklädda personer vaktar ingången som lejon sitt revir. Bli inte rädd för lejonen, hälsa vänligt och om det verkar som att de vill ha en förklaring- säg att du ska till restaurangen eller baren.

Det är inte bara du som ska ha en stol att sitta på, din väska ska också ha det. Det är rymd och det är integritet. Vaser och prydnader är stora, inget småkrafs. Förvånansvärt sällan konstverk som pryder väggar.  Det är materialvalen som talar sitt tydliga språk- exklusivitet. Den känns.

Du bör inte skratta högt och hysteriskt och du bör röra dig så diskret det går. Du bör inte vara för flamsig eller dra blickarna till dig om du inte känner dig hemma i miljön. Med enfärgad klädsel smälter du bäst in. Du anpassar dig  i respekt för den mäktiga miljö du befinner dig i och för att slippa uppmärksamhet i en situation som du kanske dig något ovan vid. Ju fler lyxhotell du besöker desto självsäkrare känner du dig. Ju självsäkrare du känner dig desto mera kan du släppa på de tysta reglerna och vara dig själv ännu mera. Men lär dig att pejla in läget. Det är ju därför du är här, för att se hur finfolket gör.

Du ska vara som du är, bortsett från ska anstränga dig för att vara diskret om du är en livlig typ. Varför- jo, det är som att komma till någons hem, man får anstränga sig för att hålla sig till reglerna. Den tysta regeln är att i Frankrike är man extremt vänlig, ödmjuk och hellre stillsam än livlig, man glider försiktigt fram och man ska alltid vara ödmjuk och respektfullare än vad man normalt är på hemmaplan.

Du bör inte skratta högt och hysteriskt och du bör röra dig så diskret det går. Du bör inte vara för flamsig eller dra blickarna till dig. Du gör så här i respekt för den mäktiga miljö du befinner dig i.

Förberedelser

Det underlättar om du är något förberedd. Se till att du peppat dig själv riktigt ordentligt innan lyx hotell racet startar. Du har samma rätt som de som bor på lyxhotelle att besöka hotellens barer, caféer och restaurang. Du gör inget fel.

Du är går dit för din egen upplevelses skull. Inte för att visa upp dig, här hamnar de flesta i lä ändå. Bara att inse att du inte är lika rik som de flesta där, gilla läget. Du är där för att berika dig själv, ok?

Men ansträng dig lite ändå för att klä upp dig. Gör som matadorerna ber Ferdinand, gör något. Gör dig så fin du kan bli idag, och så lite till, ex parfym el rakvatten, lite extremare örhängen än vad du brukar ha, måla naglarna, putsa skorna, ta på dina finaste strumpor eller stryk T shirten. En hatt kanske? Ha gärna finare bekväma skor i väska som du byter om till innan du kliver på den röda mattan. Välj inget som känns väldigt onormalt dig ex. inte högklackat om du inte brukar ha det annars- det blir för tydligt då att du försöker vara något som du inte är. Det är inte bra!

Var mänsklig, om du känner dig osäker, inte vet vart du ska ta vägen, fråga och säg precis som du är. Du kommer från landet eller från Sverige och det här är första gången på sån fin plats. Mänsklighet går hem, och se till att du är ärlig och inte för fjäskig. Ha hela tiden med dig tanken om att du går dit för din egen upplevelses skull, inte för att försöka hävda dig. Vi flesta har ändå ingen chans att hävda oss ekonomiskt gentemot dem som bor på dessa hotell, kapitulera helt enkelt och njut av upplevelsen på samma sätt som man kan njuta av varje tugga god dessert.

Lyxhotell racet

Ok. Är du redo, nu börjar racet- 9 lyxhotell i övre prisklass inom ca 5 km från varandra. Dessa hotell kallas  ”Palace Distenction” och betyder att de har högre rang än 5 stjärniga hotell. De har något alldeles extra att erbjuda.

Du kan börja var som helst i turen. Planera vilka du ska besöka innan du kör igång, och vad du ska köpa på varje plats, ex lunch, kaffe, drink. De flesta har menyerna på deras hemsida. Du hinner knappast med alla på 1 dag. Fördela dem gärna på 2-3 dagar. Gör som golfspelare eller fågelskådara-  pricka  av varje ställe och gör noteringar. För när du varit till alla 9 kommer du sannolikt inte att komma ihåg vilken som var vilken utan noteringar och foton.

Gå rakt in i hotellet, fråga efter restaurangen eller baren. Glöm inte bort att besöka badrummen också!

Kartan

Kartan visar var de ligger i förhållande till varandra. Den totala sträckan mellan de 9 utvalda hotellen är ungefär 6 km De ligger i centrala Paris i närheten av både Louvren, Triumfbågen och Eiffeltornet.

Inläggen beskriver kort hotellen och känslan de förmedlade vid besökstillfället.

Kanske blir det här din nya hobby och framförallt så mycket mera givande än att stå i kö och trängas på de vanliga turistattraktionerna.