Berättelsen om Eric Nordh med familj

Nils Erik Olle Nordh var hans pappa som lämnade Uppsala området som 17 åring. Något gjorde att han valda att lämna sin borgerliga familj.

Han åkte till Tyskland där han tog jobb som stalldräng. Det upptäcktes snart att han hade ovanligt god kontakt med hästarna.

Han halkade in på Cirkuspår i Tyskland där han upptäckte att han var väldigt bra med djur, lejon.

Kriget kom och han åkte till Sydafrika. Jobbade han på Cirkus i Tyskland innan?

Han sökte jobb  på cirkus i Sydafrika. Han ställeds inför ett test med 4 lejon i en bur och pinnar att tämja lejonen med.

Han skippade pinnarna. Stod bara stilla. Lät lejonen komma och nosa på honom. Han imponerade på cirkusägaren och fick jobbet direkt som Lejontämjare.

Han blev cirkusens diva/stjärna och det var inte bara lejon, utan alla djur, som han hade så bra kontakt med.

Eriks mamma kom från England och var på väg att bli typ bortgift mot sin vilja. Hon flydde med en cirkus som varit i stan. Eric och Jeanette ( Janet) Mill hittade varandra.

De fick dottern Ingrid och 3 år senare sonen Erik. Erik föddes när de var tillfälligt i Liverpool. Därför har han än idag även engelskt medborgarskap.

Erik var min chaufför från Johannesburg till Nyatid lodge utanför Hoedspruit.

Jag berättade att jag varit på väg att köpa lodge i Sydafrika. Då sa han att han var uppvuxen på lodge och jag började fråga. På så vis fick jag höra den extrema historien om hans liv. Erik är antagligen något/några år yngre än mig.

Eriks pappa var duktig på alla djur och mamman verkade fokusera på lejon och delfiner.

Erik växte upp på cirkus och var med i flera cirkusnummer. I ett kastades han av elefantsnabel till elefantsnabel. I ett annat så cyklade han med chimpanser, som ett clownnummer. Chimpanser kastade honom av cykel och han kastade chimpans av cykel osv.

Han var även med i ett akrobat nummer där han flög högst upp i cirkusets tält av en tyngd på trampolin. Det fanns inget nät under som skydd.

Föräldrarna tyckte efter ett tag att Cirkusen var för hårdhänta och oschyssta med djuren. De valde att lämna cirkusen och starta en lodge som rehabilterar och tar hand om skadade djur.

Platsen blev utanfor Hartsprott rätt nära Johannesburg.

De tog hand om gamla cirkusdjur så de slapp hamna hos jaktlodger som använde djuren för att skjutas av turister.

Det kom alla möjliga djur till dem som folk lämnade, ex även ugglor.

Barnen levde med djuren i hemmet och trädgården.

De verkade leva ett lyckligt liv. Erik beskriver uppfostran som ”fri” att föräldrarna var som hippie lika.

Veterinär hade tydligen stora rättigheter. En av deras veterinärer hade ekonomiska problem. Utan föräldrarnas vetskap sålde han djuren till jaktlodge för att skjutas.

Det var en fruktansvärd upplevelse för familjen. Deras kära djur familjemedlemmar hämtades till döden.

Familjen var tvungen att flytta. De fick ett ruckel till hus i Pretoria. När de kom dit var det så illa så Erik vägrade bo där. Han flydde tillbaka till skogen han så väl kände till utanför Hartsbosport.

Byborna som var Afrikaan ( boer) var inte så förtjust i engelsmännen. Eriks mamma var ju ursprungligen från England. De ville få bort Erik från skogen, som dessutom ägdes av någon som han inte hade fått tillåtelse av. Dessutom behövde han gå i skolan.

Han jagades av bybor. Han minns att han hoppade i floden och simmade. Han var rädd men simmade ändå. Han visste också att han bättre kände till skogen än dem. Han gömde sig i ett vattenfall en hel dag. Han kommer ihåg att han frös.

Byborna kom tillbaka med hundar och fortsatte söka efter honom. Han höll sig gömd i 4 månader och bodde i grotta. Tillslut kom byborna med hans föräldrar som bad honom följa med dem. Han gav upp och följde med till Pretoria. Nu hade föräldrarna hunnit städa i huset och det såg inte lika illa ut som första gången.

Erik trivdes i alla fall inte och hamnade i kriminellt gäng. Någon i gänget mördade någon, inte Erik. Men han dömdes för medhjäp till typ ungdomsvård. Han var ca 18 år nu.

Vården bestod i att han gick en yrkesutbildning.

Det var mycket oroliga tider i Sydafrika åren innan apartheids upphörande. Plötsligt behövde polismyndigheten förstärkning för alla kravaller. Unga människor rekryterades från ungdomsvård till poliskravall styrkor. Erik var en av dem.

Det låter som att det här var de värsta åren i hans liv.

Den grupp han ingick i var de som ”offrades” först, de var närmast kravallerna. Han var livrädd varje gång. Ledarna tillhörde Afrikaans, de gamla holländarna. Erik var av engelsk ( svensk) ursprung och inte mkt värda för ledarna.

Han beordrades vid ett tillfälle att skjuta, han skjöt inte, han beordrades igen och vägrade. Därefter blev han förflyttad till ännu mera riskfyllda uppdrag med livet som insats.

Jag ber honom ge e

För ca 1 månad sedan landade jag på Johannesburg flygplats. Jag hade bokat en chaufför som skulle köra mig till Krugerparken via Panorama route. Sträcken tog 2 dagar så jag lärde känna chauffören och fick höra en historia som berörde oerhört.

Chaffisen Erik Nordh är ca 50 år. Historien är så osannolik så jag sänder några foton som stöd för att den är sann. Jag har lovat Erik att inte använda dem i kommersiellt syfte så ni får inte sprida dem vidare om det inte först godkänts av honom.

Historien är som han berättade för mig och jag kan ha missuppfattat något.

Hans pappa Eric Nordh kom från en rätt så förmögen familj med gård utanför Uppsala. Av okänd anledning lämnande han allt i Sverige som 17 åring, drog till Tyskland.

Han fick jobb på stall, att mocka efter häst. Det visade sig att han fick väldigt bra kontakt med hästarna.

Han kom in på Cirkusspåret i Tyskland för att han hade så god hand med djur. Av någon anledning flyttade han till Sydafrika- tror det är på 60 talet.

Här söker han jobb på Cirkus. Första intervjun ställdes han i bur med 4 lejon för att visa vad han går för. Han skötte sig mkt bra och fick genast anställning. 

Han hade bra kontakt med alla djur, även elefanter, schimpanser mm

Svensken Eric Nordh blev snabbt the king of Cirkusen. Se tidningsurklipp.

Eriks mamma Janet ( Jeanette) jobbade också på cirkusen, först som akrobat men sedan även hon som lejontämjare mm

Parets inställning var att ha god relation till djuren, inte piska dem till lydnad. 

Erics systet Ingrid föddes och 3 år senare Eric. De levde ett cirkusliv. Ingrid blev känd som den yngsta lejontämjerskan någonsin som 9 åring. 

Barnen uppträdde på cirkusen. Eric som var liten hade främst 2 nummer. Han kastades från ena elefantsnabeln till den andra. Det andra numret var ett clownnummer där han cyklade med schimpanser. De slet honom från cykeln och han slet av dem från cykeln.

Han var även med i ett akrobatnummer. Han säger att det bara fanns en trampolin under, inget skyddsnät, han slängdes till toppen av cirkustältet där han fångades upp av en vuxen.

Föräldrarna tyckte att djuren behandlades för illa, och speciellt när de skulle pensioneras. Då hamnade de på Jaktlodger där rikingar sköt dem till döds.

De valde att lämna cirkusen och öppna en park för pensionerade cirkusdjur. Det var i buschen ca 2 timmar från Johannesburg. De blev rätt så kända och snart kom folk från höger och vänster för att lämna skadade djur till dem. Djuren levde inhängnade med familjen. Eric älskade sin geopard. Ingrid tämjde lejon och föräldrarana organiserade allt.

Livet var underbart för dem. De gjorde vad de ville, levde nära djuren.

Veterinären på deras park hade tydligen fullmakt att göra vad han ville. Han hade alkoholproblem och sålde djuren, utan Erics och Janets vetskap, till Huntinglodge för att få in pengar.

Föräldrarna kunde inget göra. 

De var tvunen att flytta till enkelt boende i Pretoria. När familjen kom dit så vägrade Eric som då var 17 år att bo i rucklet. Han rymde tillbaka till platsen de tidigare bott på. I skogen. Han bodd ei grotta i  4 månader. Det var jakt på honom eftersom bl.a eftersom det var privat mark han vistades på. Men även för att hans mamma hade engelsk bakgrund och det var inte så populärt i området där det bodde folk med Holländsk bakgrund.

Eric berättar att han var rädd när han simmade i floden och hur han försökte vilseleda hundarna som letade efter honom. Tillslut gav han upp. 

Då hade föräldrarna städat i huset och det såg lite bättre ut.

Inte långt därefter försvinner Ingrid. Det finns misstankar om att hon kindnappats av en religiös sekt ( som var starka och inflytesrika ) Man hittade henne aldrig. Det finns misstankar om vad som hänt henne men det skriver jag inget om nu.

Mamman började supa, och söp ihjäl sig. Pappan gick bort kort därefter.

Erik hamnade i kriminella gäng. Han mördade inte men var med. Fick fängelse i form av ungdomsvård. Nu är vi i slutet av -80 talet, en tid som var mycket orolig i Sydafrika.

Polismyndigheten behövde folk och efter ett tag erbjöds Eric att slippa fängelse mot att han ingick i kravallstyrkor ( med livet som insats) Han vald det. Den här tiden var mkt jobbig för honom.

Han är övertygad om att de unga med engels bakgrund liv utnyttjades. De var inte mkt värd för de styrande med holländks bakgrund. Han berättar många hemska historier, dem berättar jag inte heller om här. Det blir en tillräckligt lång sammanfattning ändå.

Han får köpa sig fri från kravallstyrkan, lånar pengar för det.

Idag är han gift sedan 20 år tillbaka och han säger att det är hans hustru som räddat livet på honom och gör livet värt att leva.

De har 5 adpopterade barn i åldern 14–28 år Den äldsta är vit och de andra kommer från olika afrikanska stammar.

De har hundar.

De har mkt ansträngd ekonomi, men verkar lyckliga ändå.

När man ser Eric så ser han ut som vilken svensk grabb som helst. Vem skulle kunna tro vilken livshistoria han har.

Han berör mig så mkt, han är lugn, trygg och stark människa.

Om jag kan göra något för att hjälpa honom så vill jag göra det. Kanske kan kontakten med SVT på något vis få ut en osannolik knäpp spännande historia om en kille med svensk pappa i Sydafrika. Kanska kan det på något vis gynna Eric med familj.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *