Det finns olika res typer. De allra flesta vill åka på semester på ett särskilt vis. Man vill träffa andra i liknande situation som som man själv, man vill vara glad, gärna feststämning, maten behöver inte vara för märkvärdig men man vill äta paella om man är i Spanien, det ska finnas strand, man ska bli brun, det ska synas när man kommer hem att man varit till varma breddgrader. Man går i shorts och mönstrade ärmlösa klänningar. Om man är modig har man hatt på sig, men då kanske man blir lite för märkvärdig. De flesta gillar att vara ungefär som de flesta andra. För er alla finns hur mycket som helst att läsa och upptäcka. Mallorca, Grekiska öarna, Malta, Malaga och Fungirola. Portugals kust och Kroatien. Det känns bra att åka på de här resorna. Väl hemma så finns det många du kan prata semesterminnen med och man känner igen sig i varandras historier.

En annan restyp är alla de som åker lite offpist, som hittar de kända men ändå ännu lite okända resmålen, Sorrento, Gardasjön, Paris, Berlin, Bordeaux, La Rochelle, Barcelona mm Även alla ni har gott om material både i resböcker och på nätet. Man vill ha det bekvämt och besöka beprövade platser men inte. Du vet att du är tuff nog att ta ut svängarna på dina resor och att skrytfaktorn är rätt så hög på den här typen av resor.

Nästa restyp är de mellan extrem turisterna/äventyrarna och de som åker något offpist. Det är de som är målgruppen för den här hemsidan. Den är för dig som vill vara lite ”local” , som vill komma något i kontakta människorna du träffar på resmålen. Det är för dig som reflekterar över alla de likheter som vi människor har, oavsett om livet handlar om en förmögen människa på Östermalm i Stockholm eller om en bonde i Zimbabwes berg. De här reseskildringarna passar dig som behöver en liten push för att utsätta dig för lite mera än vad du egentligen törs. Förhoppningsvis blir du inspirerad och satsar på någon av alla de resmål som finns beskrivna här, eller gör din egna med inspiration från dem du kan läsa om här. Du vill, liksom jag, beröras, av dina resor. Man kan berikas över att besöka berömda platser man hört om. Ännu mer givande är att komma i kontakt med människor från andra kulturer och uppleva deras miljöer. Saker som vi tycker är självklara och bästa lösningen i världen kan komma att omprövas efter man fått förståelse för andra lösningar. Det är ex. inte helt självklart fel att köpa sin hustru med kossor. Ett idiotiskt påstående kan man tycka, men när man satt sig in i annans kultur om ex. hur de värderar objektet kvinnan och hur kulturen är uppbyggd så är det inte så helt åt pipan som man först kan tycka. Jag är för ett jämlikhet. Missa f.ö. inte att läsa inlägget ” Hur många kossor är du värd?” Samtliga inlägg kan kommenteras och diskuteras. Jag hoppas man får igång sakliga diskussioner om rätt/fel och vem det är som avgör vad som är rätt och fel. Min gräns för när jag med bestämdhet tycker något är fel är att skada någon avsiktligt. Sedan kan man förstås diskutera vad det innebär att skada någon och vad det innebär att skada någon avsiktligt.

Jag hoppas att den här hemsida/bloggen kan ge både inspiration och mod för många att ge sig iväg på berikande äventyr. Det är genom upplevelser, genom skapar lägen, som vi verkligen berikas och våra värderingar prövas. Den här platsen handlar om allt som berör Berikande resor. Det behöver inte vara tuffa resor till Afrikas inland, det kan likaväl vara en t bana tur från centrala Stockholm till invandraräta förorten Rinkeby för att ex. handla mat. Det är när man utsätter sig för, när man stretechar på sina gränser, när man lämnar sin comfort zon som man utvecklas. Oavsett det handlar om träning, jobb eller resande.

Turista inte som alla andra, gå mot strömmen. Du vet precis som jag, att det är så enkelt att göra som alla andra. Gör inte saker bara för att alla andra gör det. Det är slöseri med din tid. Ställ dig inte i 3 timmars kö till Eiffeltornet bara för att så många andra gör det. Tänk på din tid som om det vore pengar- satsa dem väl, undvik slöseri med tid och försök få så mycket valuta som möjligt för din tid.

Min uppfattning är att man får så mycket mera valuta för tiden då man viker av och gör lite annorlunda. Det ger mera spänning, mera sport, förbättrar mindfulness, sparar oftast pengar och kan vara så himla kul.

Jag vill förmedla intryck i hopp om att inspirera andra i hur utvecklande det kan vara att resa med en social blick och till platser dit massturismen inte hittat. Sannolikt påverkas jag av mitt kön, ålder, yrke och social bakgrund i skrivandet vilket kan innebära att klaraforlag.se passar folk med liknande profil. Självständig aktiv nyfiken kvinnlig entreprenör i övre medelåldern, god ekonomi, välutbildad och som går in för att leva det egna, inte andras, liv.

Jag har 2 favoritländer varav Sydafrika är favoriten. Ett land som har allt!

Frankrike är ett land som jag verkligen ogillade fram till jag för 7 år sedan köpte ett Chateau på landsbygden utanför byn Cadillac nära Bordeaux. Sakta och säkert blir jag alltmera förtjust i det komplicerade landet.

En och annan reseskildring kan beskriva upplevelser från andra länder också.

Produktion av text och bild här på blogg hemsidan sker genom bolaget Klara Förlag AB som ägs av mig.

Om du privat eller genom företag önskar köpa ett Berikande Reseprogram i Sydafrika eller Frankrike så kan jag lämna förslag. Om det är i företag så behöver jag veta något om företaget för att kunna föreslå ett program som tjänar företagets syften och därmed blir avdragsgillt. Jag fixar det, promise 🙂 bara att höra av sig.

Önskar du kontakt med mig så sker det enklast genom mail till info@klaraforlag.se

För företags resor så börjar vi med mailkontakt.

Minna Fröjdholm